Georgi Stankov

вторник, 21 юни 2011 г.

Дискусия върху "Защо сме различни"

от: Georgi Stankov

Попаднах на една хубава статия от Лидия Стайкова за второто издание на "Защо сме различни" от Михаил Минков.

Още по-хубаво е, че в коментарите под статията се е случила дискусия, каквато рядко може да се срещне в социалните медии. В нея вещо се изявяват самият Михаил Минков, авторът на "Защо толкова малко успяваме" Юлиян Генов и блогърът Лидия Стайкова, предизвикала дискусията със своята статия, към която давам връзка.

Статията и дискусията към нея датират от март 2007г. Ето как благодарение на Google архивите проговарят :)

четвъртък, 2 юни 2011 г.

Cultures and Organizations: Software for the Mind

от: Georgi Stankov

Велика книга като тази трябва да бъде настолно четиво за всеки, който се интересува от междукултурните различия, народопсихологията, организационната култура или от междучовешките отнишения въобще. Cultures and Organizations: Software for the Mind е шедьовър, пълен с убедителни примери и забележителни анализи.  

 Авторите са трима: законодателят в областта на междукултурните различия Хеерт Хофстеде, неговият син Херт Ян Хофстеде и българският им съмишленик Михаил Минков. Вече съм споменавал, че Минков е единственото име, което Бълария може да излъчи в тази толкова интересна изследователска област. Единствено име, но с каква тежест, щом въздесъщният Хофстеде го е поканил за съавтор на третото, основно преработено издание на книгата. 

Изследването представя шестте културни дименсии според модела на Хофстеде, една от които е добавена от българина Минков.

Михаил Минков аи сътрудничи с двамата Хофстеде, като има принос в главите 2, 4 и 7, а глава 8 е изцяло написана от него. Хофстеде-син участва в писането на глава 1 и пише изцяло глава 12. Всеки от тримата съавтори има възможността да коментира текстовете на колегите си и да прави предложения за промяна или допълнение. Последната дума върху цялостния текст има Хеерт Хофстеде.

Любезният Google Books предлага чудесна възможност на желаещите до прочетат малко от книгата:

Купих си Cultures and Organizations: Software for the Mind от електронната книжарница The Book Depository с отстъпка от коричната цена и с безплатна доставка. (След като прочетете книгата, може би ще разберете защо споменавам това).

---------------------
Забележка: на български е издадено второто издание на книгата "Култури и организации" (издателска къща "Класика и стил") .